Welke premies kan ik krijgen en hoe maak ik hier aanspraak op?

U kan aanspraak maken op een premie voor het plaatsen van zonnepanelen. Het bedrag is vastgelegd op een maximum van 750 euro voor een installatie van 6 kWp.

Om aanspraak te maken op deze premie moet u de installatie aanmelden op mijn.fluvius.be/groenestroom/ en dit ten laatste 3 maanden na de AREI keuringsdatum. De voorwaarden die moeten voldaan zijn kan u hier terugvinden.

Vanaf 01/01/2024 zal het maximale premiebedrag gereduceerd worden tot 350 Euro. Vanaf 01/01/2025 wordt er geen premie meer toegekend voor zonnepanelen.

Moet ik mijn nieuwe installatie zelf aanmelden bij Fluvius?

Ja, de aanmelding is bovendien verplicht en doet u binnen 30 dagen na de AREI keuring op mijn.fluvius.be/groenestroom/ . Indien u de installatie niet aanmeldt riskeert u een boete.

RESCert, wat is dat?

Het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest hebben een systeem opgezet dat gericht is op het opleiden en de certificatie van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Om aanspraak te maken op een vergoeding voor uw zonnepanelen moet de installatie geplaatst worden door een RESCert gecertifieerd installateur. Het RESCert nummer van Ecosun is 06646.

Wat is de AREI keuring?

Voordat de zonnepanelen in gebruik worden genomen moet er een elektrische keuring uitgevoerd worden, de AREI keuring. AREI staat voor “algemene keuring op de elektrische installatie”. Het onderzoek wordt ingesteld door een erkend keurder, aangeduid door Ecosun. De keurder bezorgt u een AREI-keuringsverslag dat u aan de netbeheerder Fluvius bezorgt. De prijs van deze keuring zit vervat in de prijs vermeld op de offerte.

Cappaciteitstarief, wat is dat?

Uw elektriciteitsfactuur bestaat uit drie componenten:

  • de energiekost (ca. 79%)

  • nettarieven (ca. 13% = 7% cappaciteitstarief + 6% andere)

  • btw en andere heffingen (ca. 8%)

Vanaf januari 2023 worden de nettarieven op een nieuwe manier berekend. Hiertoe wordt het nettarief niet langer enkel gebaseerd op basis van uw totaal jaarlijks verbruik, maar ook op basis van uw piekverbruik.

-> Heeft u al een digitale meter?

Dan wordt het cappaciteitstarief louter gebaseerd op basis van het gemiddelde van uw maandpieken van de afgelopen 12 maanden. Een maandpiek is het hoogste kwartiervermogen  in 1 maand. Anders gezegd: in dat kwartier belastte u het net het meest.

-> Heeft u nog geen digitale meter?

Dan wordt er, ongeacht uw verbruik, elke maand een piekverbruik aangenomen van 2,5 kW. Dit is het minimale piekverbruik dat ook wordt aangerekend voor mensen mét een digitale meter. Bovenop deze kost komt dan nog eens een meerkost van ca. 2,1 cent/kWh verbruik.

Conclusie: het behouden van uw analoge meter is dus zeker niet altijd de meest voordelige optie.